Върни се горе

На 01.06.2009 г. действащата система за надзор на заразните болести регистрира първия в България потвърден  случай на човешки грипен вирус грип от типа А (H1N1).

Резултатът от изследването, проведено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести е положителен. Касае се за български гражданин, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27.05.2009 г. На 29.05.2009 г. се появяват първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30.05.2009 г. същият търси медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване.
В съответствие с дадените от Министерство на здравепазването указания, лекарят уведомява епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване. Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние.

Открити са и се изследват контактните на пациента лица – 4-ма души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването, които са под постоянно медицинско наблюдение.

В съответствие с по-рано разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Министерството на здравеопазването своевременно ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация.

За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

Сподели в: