Върни се горе

На 23.06.2009 г. в страната бяха потвърдени три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1).   Заболелите са майка и дете, завърнали се на 13.06.2009 г. от САЩ, както и друго дете, имало контакт с двамата. Майката и детето са пребивавали в САЩ и са пристигнали с полет от Вашингтон през Лондон до София на 13.06.2009 г. На 16.06.2009 г. се появяват първите симптоми и те са потърсили медицинска помощ с клинична картина на грипно заболяване.
След организирана консултация със специалист по инфекциозни болести е извършено подробно епидемиологично проучване и са взети проби за вирусологично изследване. Болните са изолирани и са под лекарско наблюдение, към момента са в добро състояние.

Открити са и се изследват контактни лица в градовете Пазарджик и Стара Загора, в които майката и детето са пребивавали след завръщането си в страната. Сред контактните до момента има един с признаци, подобни на тези при заболяване от грип тип A (H1N1). По отношение на тях са предприети необходимите мерки, взети са проби, които са насочени към Националната референтна лаборатория по грип.

Предприети са всички необходими противоепидемични действия в съответствие с разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план. Продължава ежедневната проверка  на случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. Своевременното отриване на новите случаите потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. 
За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията. Оттам информираха, че през последните 10 дни се наблюдава значително интензифициране на разпространението на новия вирус.  

Сподели в: