Върни се горе

Това, което може да се промени по отношение екипите на спешна помощ, е да бъде запълнен съставът им. В момента няма желаещи да работят при тези кошмарни условия и при това заплащане, въпреки че от една-две години започна поетапно повишаване на възнагражденията, но като място за работа, центровете за спешна помощ продължават да бъдат непривлекателни, заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Николай Петров във връзка с излезлите вчера резултати от проверката на Медицински одит. Министърът обясни, че по разчети само за София са необходими 30 екипа, а в деня на инцидента дежурни са били 12. Въпреки че сигналът е идентифициран като „код червено“ и по стандарта за спешна помощ линейката би трябвало да пристигне до 8 минути, тя е на адреса след час и двадесет минути. Затова на ЦСМП – София ще бъде наложена административна и финансова санкция.

Министърът посочи, че специалистите от УМБАЛ „Александровска“ са извършили необходимите медицински дейности в пълен обем и към болницата не следва да има забележки. На УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са наложени административнонаказателни производства, както следва – на „Св. Иван Рилски“ защото не е коректно отразено в документацията преждевременното напускане на лечебното заведение от пациента – същият не е подписал информирано съгласие, че иска да напусне по-рано лечебното заведение, а на „Пирогов“ санкциите са наложени заради отказ за преглед и прием на пациента.

Относно състоянието на врачанската болница министър Петров посочи: Опасност за областната болница във Враца има, знаете че в такава ситуация е и ловешката болница - буквално на ръба на оцеляването. Фактите са ясни, въпросът е какво можем да направим оттук нататък. Отделно от това лечебното заведение има над 12 млн. главници, към това не са прикачени лихвите, по които са подписвани договорите, които са с по 11% наказателна лихва.

Сподели в: