Върни се горе

           С танцов спектакъл и възпоменание на свещи ще премине АНТИСПИН събитието в София по повод Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под надслов „Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите!”. Театрално представление на открито – компилация от различни танцови спектакли, ще бъде изпълнено от студенти от II-ри и III-ти курс на специалност „Танцов театър” при НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Инициативата ще се състои на 18 май 2014 г. (неделя) от 18.00 часа в пространството на бившия Мавзолей в Градската градина в гр. София. Гражданите ще имат възможност да поставят запалени свещи и бели карамфили върху червена панделка в знак на възпоменание на жертвите на СПИН.

          Това е Третият етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, реализирана в партньорство с Регионалните здравни инспекции, училища, общини и неправителствени организации. В кампанията ще участват младежи доброволци, студенти от НАТФИЗ и медицински специалности, неправителствени организации, работещи в сферата на превенция на ХИВ сред уязвими групи и др. 

          Всяка година в третата неделя на месец май в целия свят се отбелязва Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН. За първи път той е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк – хиляди хора от всички краища на света се събират на открито, за да изразят солидарността си към близките на загиналите от СПИН. На 18 май 2014 година над 1 200 неправителствени организации от 115 държави ще призоват към „увеличаване на темпото” на застъпническите кампании и  поемането на по-отговорна лидерска роля на националните правителства към проблемите на ХИВ/СПИН. 

          У нас Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще се отбележи в цялата страна с информационни акции в централните градски части, водосвети и помени, тематични беседи в училищата, засаждане на цветя и създаване на скулптури и мраморни плочи. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали и червени панделки. 

Повече информация за съвместните прояви по повод 18 май можете да намерите в прикачения файл.
 

Сподели в: