Върни се горе

По повод Деня на спасението министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще поднесе венец пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

С едноминутно мълчание ще бъде почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

С Решение на Министерския съвет от декември 2012 г. 15-ти август официално е обявен за Ден на спасението, като с този акт България става първата страна в ЕС, която официално почита паметта на загиналите по време на спасителни акции.

В протоколен адрес до генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и д-р Тотко Найденов – инициатор на Деня на спасението, здравният министър призовава да не забравяме саможертвата на всички наши сънародници - лекари, медицински специалисти, пожарникари, доброволци, минни, водни, планински спасители и цивилни граждани, загинали без време, помагайки на хора, изпаднали в беда.

 

ДО

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н., FACS

НАЧАЛНИК НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

 

ДО

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ

ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. „БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР“

ИНИЦИAТОР НА ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО

 

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР МУТАФЧИЙСКИ,

УВАЖАЕМИ ДОКТОР НАЙДЕНОВ,

 

Поздравявам Ви по повод тържественото отбелязване на 15 август – Деня на спасението.

Това е датата, на която през 1963 г. 26-годишният участъков лекар на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов без колебание спасява 47 души от горящ автобус, а на следващия ден умира, вследствие на получените от изгарянията рани. Неговата високо морална постъпка се превръща в олицетворение на себеотрицанието в името на спасения човешки живот.

Приветствам стремежа ви чрез днешния традиционен ритуал да възродите спомена за благородното дело на младия медик и за героизма на всички наши сънародници - лекари, медицински специалисти, пожарникари, доброволци, минни, водни, планински спасители и цивилни граждани, загинали без време, помагайки на хора, изпаднали в беда.

До началото на 2020 г., когато светът се изправи пред изпитанието COVID-19, у нас бяха известни имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, от изтощение, след заразяване с болести от свои пациенти или при катастрофа с линейка.

Днес почитаме подвига и на всички онези лекари, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки, които България загуби по време на пандемията от COVID-19.

Нека не забравяме никога за тяхната саможертва!

Дълбок поклон пред светлата им памет!

 

Гр. София                                                        Д-Р АСЕН МЕДЖИДИЕВ

15.08.2022 г.                                                    МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Сподели в: