Върни се горе

Днес /20.09.2017г./ делегация от Министерство на здравеопазването, водена от заместник-министър д-р Мирослав Ненков, проведе работна среща с генералния директор на ГД „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия г-н Ксавие Пратс Моне и екипа му.

Основни теми на срещата бяха кандидатурата на България за домакинство на Европейската агенция по лекарствата и акцентите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Във връзка с релокацията на Европейската агенция по лекарствата, Комисията подчерта значението на Обединена Европа. Позовавайки се на речта на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, г-н Пратс Моне подчерта необходимостта от равнопоставеност между държавите-членки. Той се ангажира при оценяване на офертите за ЕМА Комисията да бъде максимално обективна и прозрачна. „Ние вярваме и разчитаме именно на това“, посочи зам.-министър Ненков.

Г-н Пратс Моне прояви интерес към ключовите приоритети в здравеопазването за предстоящото Българско председателство, касаещи здравословното хранене при децата и недостига на лекарствени продукти. Двата приоритета бяха посрещнати положително от Комисията. Бяха обсъдени и  възможностите за допълване и прецизиране съдържанието на приоритетите, като се отчете както българската, така и общоевропейската перспектива.

В началото на м. октомври в София предстои публичното обсъждане на приоритетните теми в сектор „Здравеопазване“, които ще влязат в дневния ред на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Сподели в: