Върни се горе

Днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков посети МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Ловеч, където пред медицински специалисти и персонала на болницата представи д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение.

Министерство на здравеопазването, с мощната подкрепа на областния управител, състави план за спасяването на болницата. Първата стъпка е назначаването на д-р Васев, външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография, посочи заместник-министъра и допълни: Предстои процедура по вписването му в Търговския регистър, след което д-р Васев ще застане начело на ловешката болница.

От думите на д-р Ненков стана ясно, че МЗ командирова двама финансисти и един юрист, които имат за задача да анализират текущото състояние на лечебното заведение – къде отиват харчовете и откъде са приходите, като целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.

Относно влошеното финансово състояние на структурата Ненков посочи: За седемгодишния период от 2008 до 2014г., вкл., броят на преминалите болни по най-отежняващия за болницата договор за съвместна дейност е 6395. Общо приходите по договора от съвместна дейност са 14 449 517 лв. От тях приходите за частната структура са 13 061 438 лв., или 90.39%, а за държавната болница – 1 388 079 лв., или 9.61%.

В момента МЗ води преговори с други държавни лечебни заведения, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване априлската и процент от февруарската заплата на работещите в МБАЛ.

Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да съществува и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху вас, обърна се заместник-министър Ненков към колегите си от Ловеч.

На срещата в МБАЛ присъстваха областният управител Георги Терзийски, заместник-кметът на града Венцислав Христов, директорката на РЗИ – Ловеч д-р Ивелина Русева и др.

Сподели в: