Върни се горе

„Първите 2400 дози от ваксината на Moderna срещу COVID-19 ще бъдат разпределени само за Регионална здравна инспекция-София, за да се улесни ваксинирането и с втората доза от нея. Следващите 4000 дози, които се очакват на 25-ти януари, ще бъдат разпределени във всички шест региона в страната, определени във ваксинационния план“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който прие първите ваксини на Moderna у нас.
Министър Ангелов съобщи още, че Европейската комисия вече е сключила договор за допълнителни количества ваксини от първата, доставена в България - тази на Pfizer. Страната ни участва и в това споразумение с индикативни количества. Към днешна дата те са близо 2 900 000 ваксини.
„Вече сме абсолютно сигурни, че ще има достатъчно количества ваксини за всички български граждани, които изявят желание да се имунизират срещу COVID-19. Първа фаза на ваксинирането ще приключи вероятно до края на този месец, а от другата седмица там, където са осигурени достатъчно ваксини за пълния й обхват, ще стартира и втора фаза. Тя ще започне с домовете за възрастни хора и учителите“, допълни министърът на здравеопазването.
Ваксинацията на педагогическия персонал ще се случва в зависимост от спецификата на населеното място - екипи на съответното РЗИ ще посещават посочените училища или ваксината ще се поставя и от личните лекари. Към този момент очакванията са тя да се осъществява от екипите на РЗИ. Към момента от лечебни заведения желание да бъдат ваксинирани са заявили около 100 000 души. Започва и ваксинацията на стоматолозите и фармацевтите. Засега приблизително 3000 души, което е 21 % от настанените в домовете за възрастни хора, са поискали да бъдат ваксинирани.
„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизацията, в това число и личните лекари, защото сега основно ваксинациите се извършват в лечебните заведения. Екипите от РЗИ в момента са в същата възможност за извършване на имунизации, така че ваксинирането на дневна база ще бъде увеличено. Изразходваните в момента ваксини са приблизително около 16500. Очакваме на 18-ти януари още 35000 дози от ваксината на Pfizer, така че има достатъчно ваксини за всички, които са заявили желание да се ваксинират“, допълни министър Ангелов.
В отговор на журналистически въпрос министърът на здравеопазването обясни, че има готовност да бъдат ваксинирани и всички желаещи членове на секционните избирателни комисии за предстоящите избори, като основната цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции, защото те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица и лицата в изолация.
По повод сигнала за нарушение на ваксинационния план в болницата в град Сандански министър Ангелов уточни, че се очаква протоколът, който ще представи Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, и ако има допуснати пропуски, ще има санкионирани.
„В нито един случай няма да допусна да започнем да правим правила, защото един човек в страната е решил да сбърка системата. Редът е ясен. Алгоритъмът е - правиш списък с хора, които са заявили желание да се ваксинират, и пращаш в РЗИ заявка, за да получиш необходимия брой ваксини, но имаш и резерви в този списък, също от медицинския персонал. Протоколът е ясен и е казано в първа фаза какъв е обхватът на хората, които да бъдат ваксинирани. Със сигурност не са общински съветници“, обясни здравният министър.

Сподели в: