Върни се горе

Световният ден за борба със СПИН е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията и информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричасност към засегнатите от болестта. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на заболяването: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с вируса, и нулева смъртност, свързана със СПИН.

Мотото на кампанията тази година е: „Hands-up for HIV prevention“ („Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“) и тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи, изследването и антиретровирусно лечение. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ (ХЖХИВ), на достъпа и използването на тези услуги.

 

Събитията в София, които са организирани и/или подкрепени от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на Министерство на здравеопазването са:

  • Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ – София, ул. „Враня“ № 20) ще предлага услугите си на 1 декември с работно време от 08.30 до 17.00 часа.
  • Центърът за сексуално здраве при сдружение „Здраве без граници“ (София, ул. „Самуил“ № 111) в часовете от 10.00 до 18.00 обявява на 1 декември за „Ден на отворени врати“ и също ще предлага безплатни и анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Доброволци ще разпространяват здравно-образователни материали и презервативи по съседните улици и ще приканват гражданите и гостите на София да се консултират и изследват за ХИВ при специалистите от Сдружението.
  • Студентският съвет на Медицинския университет-София и фондация „Здраве и социално развитие“ организират съвместна кампания „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“ с предлагане на изследване за ХИВ в мобилен медицински кабинет и раздаване на презервативи и брошури около Предклиничен учебен център (София, ул. „Здраве“ № 2) от 14.00 до 16.00 часа.
  • Международният център за обучения и изследвания PETRI-София към Националния център по обществено здраве и анализи, в партньорство с Rotaract Club Sofia и Rotary Club Sofia, организират кампания за повишаване на информираността на младите хора в София за ХИВ/СПИН на 1-ви декември 2016 г. Кампанията “Презерватирай се” ще бъде обявена от PETRI-София в социалните мрежи. Събитието на 1-ви декември ще се случи в Bar de Rouge на ул. „Шипка“№ 6 между 13.00 и 19.00 ч., където на младите посетители на заведението ще бъдат раздавани безплатни презервативи и мъфини. На всеки посетител ще бъде дадена и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН. Доброволците от PETRI-София ще подканват гостите на заведението да си направят снимки с промоционалните материали в рамка, изработена специално за случая, с логата на всички партньори. Професионален фотограф ще заснема снимките на рамката ще ги публикува на страницата на Y-PEER България и на самото събитие във Facebook.
  • Софийският клуб „С.У.П.Е.Р.“ е младежко сдружение на доброволна основа. Клубът е част от мрежата на световната организация Y-PEER и една от основни му дейности е намаляване на дискриминацията и информиране за ХИВ и СПИН. Младите доброволци ще са на 1 декември от 14.00 до 21.00 ч. в МОЛ Paradise Center и ще раздават информационни материали за начините за предпазване от ХИВ/СПИН и местата за анонимно и безплатно изследване. Посетителите ще получат още и презерватив и бисквитка с изобразена червена панделка, знак на солидарност към живеещите с ХИВ.
  • ПрограмаПревенция и контрол на ХИВ/СПИН” е предоставила здравно-образователни материали и презервативи за инициативите на БМЧК в цялата страна за този ден.

 

Събитията в цялата страна вижте в прикачен файл.

Сподели в: