Върни се горе

Днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ), за да дискутират актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

Професор Петров апелира директорите на областните болници да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства. За пример той даде договорите за превоз на пациенти на диализа. Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница, обясни министърът.

Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от премиера и финансовия министър увеличение на бюджета, посочи проф. Петров. Усилията на здравно министерство са  насочени към оздравяване на многопрофилните болници, стана ясно още от думите на министъра.

Той посъветва присъстващите да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение, уточни проф. Петров .

Никой директор на болнично заведение не трябва да се поддава на натиск от който и да било, заяви министърът на здравеопазването и помоли да бъде сигнализиран, ако това се случва.

От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който Касата, респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения.

Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати, категоричен беше министър Петров. 

Сподели в: