Върни се горе

Като съпоставихме клиничните данни с биохимичните, вирусологичните и серологичните изследвания за антитела на пробата, взета от дете от Бургас, заключението е, че не се касае за остър хепатит с неизвестна етиология. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова във връзка с резултатите от изследваната в НЦЗПБ проба.

Пробата на детето е изследвана по метода полимеразна верижна реакция, с което могат да бъдат доказани 22 вида вируса, в т.ч. цитомегаловирус, Епщайн-бар вирус, причинители на респираторни заболявания, метапневмовирус, респираторен синцитиален вирус, чревни вируси и др. Нито един от тези вируси не е доказан при изследването, обясни проф. Христова. От серологичните изследвания на антитела с цел доказване на предишна инфекция са установени единствено слабо повишени титри на антитела срещу аденовирус и цитомегаловирус. Това означава прекарана преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, допълни директорът на НЦЗПБ.

Съобразно указанията, дадени от Министерството на здравеопазването, НЦЗПБ очаква проби от цялата страна при съмнение за случай на остър хепатит с неизвестна етиология. Националният център разполага с всички необходими консумативи и оборудване за изследването на пробите, беше категорична проф. Христова.

Сподели в: