Върни се горе

Общата стойност на инвестициите в трите основно обновени структури е 3,5 милиона лв.  

    На 09.05., четвъртък, в 10.30 ч. министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров ще открие изцяло реновираното Спешно приемно отделение в УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив. Отделението, през което годишно преминават над 70 000 пациента, е най-голямото за Южен централен район. 
    Реализацията на проекта, който включва извършване на основен ремонт и ново вътрешно преустройство на структурата, е на обща стойност 1 980 254,17 лв. Част от средствата са осигурени чрез извършена продажба на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на болницата. Сумата от тяхната продажба е 1 464 000 лв., а останалите 516 254,17 лв. са инвестиция на лечебното заведение. Чрез преустройството коренно се променя организацията по приема на пациенти на Спешно отделение, като се осигурява разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Приемните кабинети са оборудвани с най-съвременна медицинска аппаратура, въведени са нови средства за комуникация между персонала - телефонни връзки и вътрешни радиостанции, което ще гарантира бързото взаимодействие между екипите. Разкрити са 20 нови легла за пролежане и постооперативно проследяване. 
    В 11.15 ч. Министър Петров ще открие и новата хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Инвестицията от 1,3 млн. лв. за създаването на модерната зала е извършена изцяло със средства на лечебното заведение. Хибридната операционна зала е оборудвана с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения, модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса. 
    В 11.40 ч. министърът на здравеопазването проф. д-р н. Петров ще посети Клиниката по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия. Там вече са доставени нови флуидни легла, които са предназначени за лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния, травматично болни и пациенти на неврохирургията. Флуидните легла са на обща стойност 195 980 лв., като 160 000 лв. от тях са целева субсидия от МЗ, а 35 980 лв. са инвестиция на лечебното заведение. Леглата съдържат много фин силициев пясък, който под влиянието на турбина се задвижва като полученият ефект е все едно пациентът лежи във вода. Когато двигателят спре, леглото става с твърда повърхност. Това е удобство при извършване на манипулации като сърдечен масаж, когато основата на леглото трябва да е неподвижна, а не да пружинира. При спиране на движението на пясъка в леглото може да се моделира тялото на пациента според самата манипулация – слагане на венозни източници и т.н. 
    В 12.00 ч. е предвиден брифинг за представителите на медиите, който ще се проведе пред Планова регистратура на УМБАЛ „Св. Георги”. 
    Програмата на посещението предвижда и работна среща на министъра на здравеопазването с директори на лечебни заведения от гр. Пловдив и областта. 

Сподели в: