Върни се горе

„Ставаме все по-силни и все по-информирани. Човечеството се изправя уверено и победоносно в битката срещу COVID-19. Ваксините идват. С тях ние ще преодолеем може би една от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички хора, които от началото, през месец март, са рамо до рамо в лечебните заведения, в линейките, в регионалните здравни инспекции, в домовете за възрастни хора – навсякъде в страната, които не се отказаха. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19.” Това заяви по време на редовния брифинг на Националния опративен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Положителната тенденция ясно се потвърждава и от данните за последната седмица. Излекуваните пациенти у нас са близо 16000, а потвърдените случаи с COVID-19 - около 9500.

За последното денонощие изследваните проби са 6945, от които 5242 са с PCR тестове, а 1703 с бързи антигенни тестове. В процентно съотношение това са 75% PCR тестове и 25% антигенни тестове. 1615 са новите положителни случаи, като 85% от тях са доказани с PCR, а 15% с бързи антигенни тестове.

Намалява и броят на заетите легла в COVID структурите на лечебните заведения в страната. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високият процент е в Бургас – 62%, следван от Варна с 60% и Русе - 56%. Броят на заетите интензивни легла е 41%. За София те са 63 на сто.

8661 са заразените с COVID-19 медици от началото на епидемията досега. В момента активните случаи са 3311. В лечебни заведения са 176 души, от които 10 са в интензивни отделения.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също подчерта, че предприетите противоепидемични мерки дават своя резултат. 14-дневната заболяемост у нас за периода от 7-ми до 20-ти декември е 425 на 100 000, което ни отрежда 17-то място в ЕС и 4-то място на Балканския полуостров. Намалява и броят на хоспитализираните и на починалите, като България е на 4-то място в ЕС и на първо на Балканския полуостров. С най-ниска заболяемост е област Кърджали със 149 на 100 000, а с най-голяма - Варна с 626 на 100 000. За София тя е 394 на 100 000 при средна за България 425. Намалява и броят на положителните тестове. „Бяхме стигнали до 40-45%, докато сега в някои от дните процентът на положителност спадна под 30 и се движи между 25 и 30 %”, посочи доц. Кунчев.

По време на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че е възможно на 6-ти януари Европейската агенция по лекарствата да издаде положително становище за втората ваксина срещу COVID-19 на компанията Moderna.

„Засега аденовирусните ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson са в предварителен етап на оценка в Европейската агенция, така че очакваме информация от там как ще се развият нещата. Първоначалните планове са за февруари или март вече да има 3 или 4 ваксини с разрешение за употреба”, допълни Кирилов.

Той каза, че на 26-ти декември се очаква първото количество от близо 10000 дози да бъде доставено у нас, а на 27-ми започва ваксинацията едновременно в целия ЕС.

„Работим в няколко посоки. Първата посока е разработването на бърз информационен канал, по който българските лекари във всяка една точка на страната да получават навреме синтезирана най-важната информация за всяка една ваксина, за да могат да отговорят на въпросите на своите пациенти, свързани с ваксинирането”, подчерта проф. Ангелов. И уточни, че личният лекар ще избира коя ваксина да постави на своя пациент. „Той ще ви обясни за тази ваксина подробно. Вие ще разпишете информираното съгласие. Това не означава, че като подпишете информирано съгласие, лишаваме от отговорност някого.”

Очаква се до края на януари в България да има доставени около 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на около 50 000 души.

 

 

Сподели в: