Върни се горе

През последната седмица България беше извадена от института „Роберт Кох“ от списъка на високорискови зони по отношение разпространението на COVID-19 и в момента сме рискова зона. Това е заслуга на всички българи. Второто важно нещо – вчера постигнахме над 32 хил. ваксинирани за един ден. Скоро ще достигнем 1 млн. ваксинирани, което означава, че заедно с преболедувалите, 1.5 млн. граждани ще бъдат защитени от коронавирусната инфекция. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

България вече се намира на 20-то място по отношение 14-дневната заболяемост в Европейския съюз и на 2-ро място по показател смъртност, като продължава трайната тенденция за намаляване на регистрираните у нас случаи. Заетостта на леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 към настоящия момент е 47%, а на интензивните - 51%, което е още един индикатор, че страната ни излиза от третата вълна на пандемията. Четири са областите, в които все още се усеща, макар и леко натоварване на болничната система – Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен. Това стана ясно от думите на проф. Ангелов. В почивните дни от 30 април до 4 май в  страната са поставени над 41 хил. ваксини срещу COVID-19, като най-предпочитана е била ваксината на Pfizer/BioNTech, посочи още здравният министър. Най-много ваксини са поставени в болниците „Пирогов“, ВМА и „Св. Анна“- София. До края на месец май всяка седмица страната ни ще получава над 270 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, като последната седмица на месеца, на 31 май, у нас ще пристигнат близо 410 хил. дози от този лекарствен продукт.

Европейската агенция по лекарствата стартира ускорена оценка на данни от клинично изпитване за ваксинирани лица във възрастовата група между 12 г. и 17 г. с продукт на компанията Pfizer/BioNTech. Първите резултати се очакват през месец юни и ако те са положителни, ще има промяна в продуктовата информация и кратката характеристика на тази ваксина, което означава, че тя ще може да се прилага и при деца, попадащи в съответната категория. Очаква се скоро такава документация за оценка да бъде подадена и за ваксината Moderna. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По време на брифинга стана ясно, че на следващото редовно заседание на Националния ваксинационен щаб ще бъде обсъдено дали „зелените коридори“ за ваксинация срещу COVID-19 да продължат да функционират, с оглед текущото изпълнение на Националния ваксинационен план и обхващането с ваксина срещу COVID-19 на лицата, попадащи в различните фази на плана.

Сподели в: