Върни се горе

„Държавата ще придвижи максимално бързо процедурата по строежа на Националната детска болница“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Заедно с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев се срещнаха със собствениците на имоти на терена, определен за изграждане на детска болница в столицата. На срещата присъстваха и областният управител на София-град Митко Михайлов, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов и експерти от регионалното и здравното министерство.

Министър Меджидиев увери собствениците на имоти, съседни на терена на бъдещата болница, че той ще се превърне в едно от най-хубавите места в София. „Проектът за болница ще бъде реализиран по най-висок европейски стандарт, а това ще облагороди цялото пространство наоколо“, подчерта д-р Меджидиев.

Арх. Иван Шишков обясни на собствениците на частни имоти процедурата по изменението на Подробния устройствен план и поиска от тях съдействие – да съберат в кратки срокове необходимите документи, за да може дори в рамките на утрешния ден да се подготвят предварителните договори и да се започне работа по заданието за изменение на ПУП. „В една сделка всички трябва да са доволни, затова сме направили така, че интересът на всички да е защитен“, каза министър Шишков. Той уточни, че частните имоти няма да бъдат отчуждавани, а ще бъдат урегулирани с възможност за застрояване. Дори така ще остане достатъчно голям терен за изграждането на модерна и функционална болница, каза още той.

След като бъдат подписани предварителните договори по чл. 15 от ЗУТ и бъде издадена заповед за допускането на заданието за ПУП, при желание от страна на собствениците, ще може да се пристъпи към събаряне на съществуващите постройки и разчистване на терена. До края на годината би трябвало да приключи прехвърлянето на общинския парцел към държавата. Изготвянето на заданието за строежа обаче ще отнеме повече време, тъй като болницата е възможно най-сложният обект за проектиране, обясни арх. Шишков. „Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение“, заяви регионалният министър.

Сподели в: