Върни се горе

Тази вечер предстоят и двете бъбречни трансплантации в УБ „Лозенец”

 

    Приключиха двете трансплантации, които лекарските екипи  извършиха след възникналата донорска ситуация вчера вечерта. ВУСБАЛССЗ „Св. Екатерина" екип, ръководен от проф. Генчо Начев, трансплантира сърцето на донора. Чернодробната трансплантация е осъществена във ВМА от екипа на проф. Никола Владов. Двете трансплантации са продължили около 5 часа и са протекли без усложнения. В момента двамата пациенти се намират в отделенията по реанимация на двете болници. По постъпващата в ИАТ информация постоперативният период протича нормално, предстои ежедневно наблюдение на жизнените показатели на пациентите. 
    Двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени тази вечер в УБ „Лозенец". В момента се правят допълнителни изследвания за определяне на подходящите двама реципиенти с най-висока степен на имунологична съвместимост и с оглед общото им състояние.          
    Донорската ситуация, която е петият случай за тази година, възникна снощи във ВМА, след като млад мъж с тежка черепно-мозъчна травма изпадна в мозъчна смърт, въпреки усилията на лекуващите екипи. Близките му дадоха съгласието си за донорство на органите и бяха експлантирани сърцето, черния дроб и двата бъбрека. При предишните четири донорски ситуации през 2013 г., благодарение на високохуманното решение на близките на донорите, шансове за живот получиха 10 нуждаещи се пациенти. През януари т.г. 36-годишна жена от гр. Садово спаси три живота. През април 55-годишна жена даде шанс за нов живот на двама българи. На Великден трета жена спаси живота на млад мъж, който се нуждаеше от чернодробна трансплантация. Четвъртата донорска ситуация беше само преди два дни, когато близките на 44-годишна жена дариха органите и дадоха шанс на четирима българи.

Сподели в: