Върни се горе

 Националният ученически конкурс «Моят графит — За живот без тютюн» приключи със специално тържество край паметника „1300 години България“ пред НДК. На официалната церемония по награждаването приветствие от името на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова поднесе д-р Маша Гаврилова, а от името на Представителството на Европейската комисия – г-жа Елица Вучева.

         На победителите в онлайн конкурса, в който бяха представени над 500 рисунки, бяха връчени специални награди – видеокамери, фотоапарати и MP4 плеъри от кампанията HELP. Първите награди в категориите 1-4, 5-8 и 9-12 клас грабнаха Йоанна Иванова от Попово, Мария Бориславова от Монтана и Пламена Василева от гр. Силистра. Специална награда за получени най-много гласове взе Ервин Халилефенди, 10 клас от град Ардино.

            По време на тържеството издигнатите пана около паметника пред НДК се превърнаха в платна за рисуване на графити против тютюнопушенето, а художници бяха децата и младежите, участници в конкурса „Моят графит – за живот без тютюн“. По този начин те показаха своето отношение към тютюнопушенето - колко е вредно да се пуши и как  да се предпазим от пасивното пушене.

Европейската здрава кампания „HELP – За живот без тютюн се провежда във всичките 27 страни-членки на Европейския съюз и е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето - активно или пасивно. Кампанията стартира в България през 2007 г. след присъединяването на страната ни към ЕС. До момента са проведени над 100 локации в София и страната за измерване на нивото на CO (въглероден окис) в организма на хората. В рамките на инициативата, МЗ  ежегодно провежда и другия национален ученически конкурс „Проектът на нашият клас – за живот без тютюн“.

Сподели в: