Върни се горе

Положителни са резултатите за COVID-19 на повторно изследваните мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово. От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица – контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. В следствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19. В Плевен положителен резултат има и пробата на 61-годишен мъж, който е пациент на Клиниката по пулмология и фтизиатрия в университетската болница. Мъжът е бил контактен на 27-годишния пациент, установен по-рано. В Габрово положителен резултат има при лице от медицинския персонал – също жена. Това стана ясно на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб.

Издирени и изследвани са всички контактни лица от първа линия. В момента тече установяването на втората линия контактни лица, които също ще бъдат подложени на тестване за COVID-19. Целта е както бързото установяване на всички лица и поставянето им в изолация, за да се прекъсне веригата на разпространение, така и да бъде намерен т. нар. нулев пациент, т.е. лицето, предало заболяването на потвърдените случаи. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че двете лечебни заведения в Габрово и Плевен работят в карантинен режим – в инфекциозните им отделения не се приемат и не се изписват пациенти. В двете болници се осъществяват строги дезинфекционни мерки, а достъпът до тях е контролиран, за което съдействат и органите на МВР. Кунчев припомни, че плановите операции са отменени както в двете лечебни заведения, така и на територията на цялата страна със заповед на здравния министър, считано от 6 март. Лечебните заведения продължават да оказват спешна медицинска помощ и да осъществяват всички неотложни медицински дейности.

„Четиримата пациенти са установени в резултат на разширяването на кръга на изследваните лица с такива, които не отговарят на профила на заболелите от COVID-19. В този смисъл, в България, ситуацията почти на 100% повтаря тази в повечето европейски държави – като начин на разпространение и като профил на засегнатите – лица, които са били в болница, и персонал, работещ в съответното отделение“, посочи още доц. Кунчев.

В момента заседават и областните щабове, формирани в Габрово и Плевен. Те ще получат указания от Националния оперативен щаб, като ще им бъдат предоставени и указанията, разработени от китайските здравни власти.

Предвижда се мерките на територията на двата града да бъдат засилени, а препоръките за ограничаване или отмяна на масовите събития стават задължителни. Това посочи председателят на оперативния щаб генерал-майор Мутафчийски. Той призова гражданите да не изпадат в паника и да следват указанията на здравните власти за ограничаване на социалните контакти, избягване на масови мероприятия и поддържане на висока лична хигиена. Генерал-майор Мутафчийски обясни още, че както лечебните заведения в Габрово и Плевен, така и тези на територията на цялата страна пристъпват към откриването на допълнителни инфекциозни легла, които да бъдат използвани за пациенти, при които има съмнение или са с потвърдени проби за COVID-19.

В Габрово допълнителни легла ще бъдат разкрити в държавната белодробна болница, като се предвижда и преобразуване на част от хирургичните легла в инфекциозни. В Плевен допълнителни легла ще бъдат разкрити в Клиниката по пулмология и фтизиатрия.

В международен план 106 хил. души са доказано заразени с коронавирус. Смъртните случаи са 3600, а възстановилите се след заболяването са 60 хил. души.

Сподели в: