Върни се горе

    118 училища в областите Варна, Видин, Габрово, Шумен, Търговище, Хасково и София нямат готовност да започнат учебната година поради неспазване на предписани мерки на органите на държавния здравен контрол. Това сочат данните на Министерството на здравеопазването, представени на пресконференция от д-р Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор и д-р Нелия Микушинска, началник отдел в дирекция "Обществено здраве". 
    Издадени са около 800 предписания, основно за поправка на покривни конструкции, санитарни възли, дограма, осветителни тела.  Около 90 училища ще започнат новата година при продължаващи ремонтни дейности, в областите Пловдив, Враца, Кърджали, Сливен, Монтана, Бургас, Стара Загора, Ямбол, гр. София и др. В още 123 училища се очаква ремонтите да приключат до 15 септември, сочат представените данни. 
    На пресконференцията бяха изнесени данни и за здравословното състояние на учениците в страната. Изводите са направени от РЗИ след анализ на проведените от личните лекари профилактични прегледи.  На всеки 1000 прегледани деца при 93 се отчита някакво отклонение в здравословното състояние.  При децата на възраст от 3 до 7 години водещи заболявания са тези на дихателните пътища - 14.2%, следвани от белодробната астма – 11.8% и различните видове пневмония 10.7%. При учениците водещите заболявания са затлъстяването - 22%, болестите на очите- 15.4% и бронхиалната астма – 8.1%. Въпреки отчетените заболявания се констатира едно добро покритие на физическите показатели от около 95% при децата. 
    Ще има проверки на хранителните продукти, предлагани в училищата, защото има тенденция да станем затлъстяваща нация с предпоставки за развитие на диабет и сърдечни болести, коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По отношение на храненето особено важно е изграждането на навици за рационално и здравословно хранене, което в редица случаи не се стимулира от семейната среда, допълни той. Според него подрастващите трябва да бъдат стимулирани към спорт и физическа активност, но не чрез налагане на твърде високи физически нормативи, които могат да доведат до по-скоро негативен ефект.   

Сподели в: