Върни се горе

Националната АНТИСПИН кампания се организира за седма поредна година по инициатива на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването и Коалиция „АНТИСПИН”.

Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта й е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Мотото на кампанията е „Презерватирай се”. Чрез играта на думи се опитваме по оригинален  начин да привлечем вниманието на младите хора, да ги провокираме и да им напомним да се предпазват. Това е от особено значение, като се има предвид,  че според статистиката половината от младите хора у нас започват да практикуват секс на 16-17 години. Приблизително 40 % от тях декларират, че не използват презерватив при първия си полов акт.

Традиционно Националната АНТИСПИН кампания ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на месец май. По време на първия етап от кампанията е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). Планирани са и много инициативи по раздаване на червени лентички – символ на борбата срещу СПИН. Целта е да се даде възможност на максимално повече хора да получат и носят на 1-ви декември символа на борбата срещу СПИН, като знак на съпричастност.

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите.

Разпространението на ХИВ/СПИН по света. Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.

Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.

Африка на юг от Сахара продължава да бъде регионът най-силно засегнат от епидемията.

Според оценките на специалисти, една от най-бързо разрастващите се епидемии протича в държавите от Източна Европа и Централна Азия. През 2008 година броят на хората, живеещи с ХИВ в този регион достигна 1.5 милиона.

Сподели в: