Върни се горе

Преструктурирането на болниците е необходимо и дори малко закъсняло. Само чрез него може да се осигурят качествени здравни услуги за хората. Това стана ясно по време на работната среща между представители на Министерството на здравеопазването, ПП ГЕРБ, университетски, областни и общински болници, НСОРБ, КНСБ, КТ "Подкрепа", БЛС, БАПЗГ. Тя беше организирана от мнинистъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев и зам. председателя на НС д-р Лъчезар Иванов. На нея присъстваха близо 100 души от цялата страна.


Възможностите за преструктуриране на болниците и осигуряването на гарантиран достъп до медицинска помощ във всички населени места беше основната тема на срещата. Всички болници, които работят със здравната каса, трябва да отговарят на въведените критерии за качество, категорични бяха директорите на университетските и областните болници. Само по този начин ще се обезпечи нужното ниво на медицинските грижи, които получават хората.


Болниците, които не могат да отговорят на изискванията за апаратура, брой специалисти и осигуряване на 24-часов прием на спешни състояния, трябва да се преструктурират в Медицински центрове и ДКЦ-та, обясни мнинистърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.


За да е сигурно, че няма злоупотреби при набирането на квалифицирани медицински кадри, МЗ съвместно с НЗОК и НАП ще започне интензивни проверки на болниците. Освен това на всеки три месеца здравната каса ще коригира делегираните бюджети на лечебните заведения в зависимост от потока на пациентите. Така няма да има ограничаване в приема на хората от лечебните заведения, обясни още д-р Нанев.

Сподели в: