Върни се горе

Утре, 30 май 2019 г., от 11.00 ч. в Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция по повод Световния ден без тютюнопушене 2019 г.

В пресконференцията ще участват зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, експертът по обществено здраве в Офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски; зам.-директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. д-р Пламен Димитров; председателят на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, председателят на Сдружение „Въздух за здраве“ д-р Александър Симидчиев; председателят на Сдружение „България без дим“ д-р Маша Гавраилова и председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.

Световния ден без тютюн тази година преминава под мотото „Здраве за белите дробове без тютюн“. Кампанията е съвкупност от инициативи за повишаване осведомеността за отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на белите дробове на хората, като причина за развитието на рак и хронични респираторни заболявания.

Повече информация за Световния ден без тютюн е публикувана на интернет страницата на СЗО: https://www.who.int/tobacco/wntd/en/

Във връзка с мотото за 31 май Министерство на здравеопазването, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ и Столична община се организират безплатни прегледи за пушачи като призовават и пушачите на т.нар. бездимни цигари да изследват белите си дробове. Кампанията стартира в деня на Световния ден без тютюнев дим в гр. София от 8.00 до 13.00 часа в двора на II-ра МБАЛ – София ЕАД.

По време на прегледите ще се извърши изследване на СО в издишания въздух при пушачите на обикновени и бездимни цигари и измерване на чистотата на въздуха в района. През месец юни ще се осъществят прегледи във Враца - на 13.06.2019 г., Благоевград - на 21.06.2019 г.,  в София - на 14.06 и на 28.06.2019 г. прегледите ще се провеждат  до края на годината (през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември). Записване и информация на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа и чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването).

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

 

Сподели в: