Върни се горе

В МЗ се състоя среща на експерти от министерството с представители на посолствата на страните членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организирана по искане на посланика на Република Чехия – страна председателстваща Съюза.

В срещата участваха д-р Валери Цеков – зам.-министър на здравеопазването, д-р Тенчо Тенев – главен държавен здравен инспектор на Република България и д-р Ангел Кунчев – н-к отдел „Надзор на заразните болести” при МЗ.  

Чуждестранните дипломати бяха запознати  с последните данни относно разпространението на новия грипен вирус в света и в частност – в европейските страни. Заместник-министър д-р Валери Цеков представи резултати от провелата се през седмицата Генерална асамблея на СЗО и вижданията за мерките, които страните предприемат за предотвратяване на евентуална грипна пандемия. Главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев представи обстойна информация за предприетите до момента противоепидемични мерки за повишаване готовността на България за посрещане на евентуална грипна пандемия, както и с изпълнението на Националния пандемичен план. Д-р Ангел Кунчев представи данни за предишни грипни пандемии, с които човечеството се е сблъсквало и направи анализ на ситуацията към момента.

Представителите на Дипломатическите мисии на страните-членки на Европейския съюз и другите страни, акредитирани в Република България поставиха конкретни въпроси, свързани с въведените от страната мерки на граничните пунктове, възможностите на здравната система за диагностика и лечение на грипа от новия щам, както и начините за получаване на медицинска помощ от чуждите граждани и членовете на дипломатическите представителства. Особен интерес бе проявен по отношение на възможностите за бърз достъп на чуждестранни туристи до лекарска помощ и лечение с антивирусни препарати по време на тяхната лятна почивка на територията на България.

 

Сподели в: