Върни се горе

Във връзка със ситуацията с новия грипен вирус в някои региони на Северна Америка, Министерството на здравеопазването съветва българските граждани за следните необходими предпазни мерки:

 

1.     Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на грип при хора, причинен от новия грипен вирус А (Н1N1) „свински грип" в местата, които ще бъдат посетени.

2.     Наред с антивирусните препарати (Тамифлу, Реленца), които могат да се използват профилактично или с лечебна цел, е  необходимо да се вземат достатъчно количество влажни хигиенни кърпички, евентуално дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър.

3.     Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде  получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.

4.     Да се избягват пътувания при заболяване.  

5.     Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

6.     Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

7.     Симптомите на новия грипен вирус не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на тези симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария, в рамките на 7 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни лица). Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения.

8.     Да се избягват тесни контакти с болни хора по време на пътуването.

9.     При възникване на заболяване с горните симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване в този 7-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с болни и съмнително болни от нов грипен вирус лица.

10.                        Новият грипен вирус се предава чрез контакт с болни хора. Новият грипен вирус не се предава чрез храна.

Сподели в: