Върни се горе

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИ,

СКЪПИ КОЛЕГИ,

 

Поздравявам ви по случай Еньовден, който от години честваме и като празник на магистър-фармацевтите в България. По стара българска традиция на тази дата почитаме лечебните свойства на билките и свързаните с тях ритуали и магии за здраве. Въпреки очарованието на народните вярвания обаче, като една от вас знам, че в своята работа съвременните български фармацевти никога не сме се осланяли на поверия. Нашата сила е в знанията, професионализма и вярата в науката, която носим в сърцата си. Те ни помагат да се справяме с всяко предизвикателство и да не спираме да се учим през целия си живот. Даваха сили на много от нас и в най-трудните моменти на пандемията от COVID-19, която все още не е отминала. Дълбок респект пред куража и себеотрицанието, с които рискувахте живота си, отзовавайки се на всеки гражданин, потърсил лечение, консултация или подкрепа. Първите отговори, първите решения – те се очакваха от вас и от лекарите. И точно тогава, в началото, чрез професионалните си действия вие увеличихте ефективността на системите при наличието на ограничени ресурси и намалена достъпност до медицински грижи. По-късно именно фармацевтичната наука намери пътя за преодоляване на най-тежките етапи от тази криза. Благодарение на ваксините, светът успя да „поеме въздух“ и до голяма степен да се върне към обичайния си ритъм на живот, много по-подготвен и уверен от преди.

Убедена съм, че компетентността, човещината и всеотдайността, които проявихте в онези първи дни, заздравиха връзката между вас и пациентите, като повишиха трайно доверието помежду ви. Последните две години допринесоха много хора да осъзнаят колко значима и отговорна е всъщност вашата роля на „най-достъпни медицински специалисти“. Всичко това за пореден път доказа, че българският фармацевт е не просто дипломиран експерт, а човек, посветил се на най-висшата цел – да помага на хората, независимо от саможертвата. Точно от такива специалисти има и ще има нужда винаги здравната ни система. На вас разчитат и пациентите, и колегите от другите медицински съсловия. Ето защо се надявам да откриете в себе си стимула да продължите да се развивате в нашата страна и да останете верния партньор на българските граждани в стремежа им за по-добро здраве. Оптимист съм, че с малките крачки, които всеки от нас прави ежедневно на работното си място, ще осигурим и най-доброто бъдеще за фармацията в България.

Благодаря ви, че поставяйки гражданите в центъра на здравните грижи, заедно успяхме да ускорим процеса по внедряване на електронното здравеопазване в България. Горда съм, че общите ни усилия доведоха до въвеждането на електронната рецепта у нас. По този начин, в разгара на пандемията, създадохме едно от най-важните условия за ограничаване риска от контактите по оста „лекар-пациент-аптека“. Сигурна съм, че това е стъпка към дългосрочното подобряване бързината и качеството на фармацевтичните грижи у нас, както и гаранция за безопасността на българските граждани и магистър-фармацевтите.

Без колебание заявявам волята и готовността си да работим и занапред, рамо до рамо, в името на общественото здраве. Съхранявайки високите стандарти на фармацията у нас и разчупвайки излезлите от актуалност модели на статуквото, рано или късно ще успеем да отговорим на непрекъснато нарастващите изисквания към сектора. Вярвам, че не е далеч и моментът, в който нашата професия и високата експертиза, с която е свързана, ще бъдат оценени достойно.

 

 

Гр. София                                                        ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА, ДФ

24.06.2022 г.                                                     МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Сподели в: