Върни се горе

ДО
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н., FACS
НАЧАЛНИК НА ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФЕСОР МУТАФЧИЙСКИ,

Поздравявам Вас, медицинските екипи и служителите на Военномедицинска академия по случай тържественото отбелязване на Деня на спасението – 15 август.
На тази дата, през 1963 г., 26-годишният участъков лекар на с. Стрелец, Великотърновско, д-р Стефан Черкезов без колебание спасява 47 души от горящ автобус. На следващия ден самият той умира, вследствие на получените от изгарянията рани. 
Вече 60 години неговият подвиг е символ на жертвоготовността в името на човешкия живот, еманация на професионализма и всеотдайността на българския медик. 
Повече от половин век по-късно, ние пазим спомена за високо моралната постъпка на д-р Черкезов, която е едно от доказателствата, че медицината е не просто наука, а вътрешен стремеж да се помага на хората. Тя е пример, достоен за подражание, не само за нас – лекарите, но и за всеки човек.  
Днес почитаме паметта на младия медик, както и героизма на всички наши сънародници, загинали при спасяването на пострадали хора. Това са всички онези над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, предимно от изтощение, катастрофи с линейки или заразявайки се с болестите на своите пациенти. Това са и всички униформени и цивилни граждани, обрекли себе си на гибел, за да живеят други.
Изразявам дълбоката си признателност към благородното им дело. Убеден съм, че с проявената от тях храброст и човещина при изпълнение на служебния и гражданския им дълг, те ще останат в историята.
Поклон пред паметта на загиналите!

 

Гр. София                 ПРОФ. ХРИСТО ХИНКОВ

15.08.2023 г.             МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Сподели в: