Върни се горе

 

                  

                   Скъпи колеги,

         Днес е 7 април, денят, в който по цял свят се отбелязва Световния ден на здравето, ден, на който здравните работници в България също честват своя професионален празник. Цялото ни общество отдава заслуженото на всички вас, на хората, които с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и живота на хората, дават им надежда и упование в моментите на страдание и болка.

В съответствие с визията на ЕС за развитие на здравеопазването, през настоящата година днешният ден се отбелязва под мотото "Да работим заедно за здравето". Защото всичко, което се случва в българското здравеопазване е плод на цялото ни общество, на общите ни усилия да предоставим справедлива, достъпна и качествена здравна помощ. Пред нас стои задачата за увеличаване на финансовия ресурс в системата, както и за повишаване ефективността, отговорността и контрола върху неговото разходване. Затова един от дългосрочните приоритети на Министерството на здравеопазването е постигането на финансова стабилност и устойчивост на лечебните заведения. Това е едно от условията за гарантиране на качествено здравеопазване, отговарящо на потребностите на българските граждани и на ангажиментите на страната ни с оглед на членството ни  в Европейския съюз.

Въпреки трудностите добрите неща в българското здравеопазване се случват. В крайна сметка здравната ни система ще бъде такава, каквато всички ние с общи усилия я направим и тя трябва да е от полза на всички български граждани.  Вярвам, че всички ние, здравните работници, с подкрепата на цялото българско общество, можем да отговорим на предизвикателствата на времето и на очакванията на хората за модерно здравеопазване и по-висок жизнен стандарт.

         Затова няма да спестя искрената си благодарност към всички вас- здравните работници, за вашия всеотдаен труд в името на доброто на пациентите, труд, който заслужава дълбокото признание и уважение на цялото ни общество. Защото здравето е предпоставка за качествен живот, за просперитета на нашата държава. Вечна е древната мъдрост : Bona valetudo melior est quam maximae divitiae – „Доброто здраве е най-голямото богатство”.

         Пожелавам на всички здравни работници в България много здраве, щастие и професионални успехи.

 

         ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ !

 

 

 

 

 

                                                        Министър на здравеопазването

 

                                                        Д-Р ЕВГЕНИЙ ЖЕЛЕВ

 

 

Сподели в: