Върни се горе

ДО

Г-ЖА МИЛКА ВАСИЛЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ

ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

ДО

БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

      

 

 

 УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВАСИЛЕВА, 

 УВАЖАЕМИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ,

 

За мен е голяма чест да Ви поздравя по случай професионалния Ви празник – Международния ден на сестринството.

Отбелязваме го на 12 май – рождената дата на първата медицинска сестра – Флорънс Найтингейл. Едва ли преди близо два века тази забележителна жена е предполагала, че с реформаторското си дело в интерес на пациентите ще „напише“ едни от ключовите редове в историята на медицината. Денонощните ѝ всеотдайни грижи за ранените войници по време на Кримската война и новаторският ѝ подход към болните утвърждават името ѝ като синоним на милосърдието и са отправна точка за развитието на сестринската професия по целия свят.

Днес, въпреки дистанцията на времето, мисията, заложена в сестринството, не се е променила. Нараства само значението на Вашия труд и ролята му за успешното функциониране на здравната система.

Всички, които сте избрали да следвате светлия пример на младата Флорънс, знаете, че зад отдадеността на медицинската сестра се крият изключителен професионализъм, неуморна работа, отговорност и вътрешната необходимост да помагаш, която наричаме призвание. Те са незаменима част от успеха на усилията, които полагате заедно с другите медицински специалисти в името на здравето и живота.

Изказвам своето уважение към всички Вас, които независимо от предизвикателствата на професията, продължавате да отстоявате принципите ѝ и да я практикувате в България.

Пожелавам Ви здраве и високо обществено признание!

  

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Гр. София                                                        Д-Р ГАЛЯ КОНДЕВА

12.05.2024 г.                                                     МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

Сподели в: