Върни се горе

“Отчитаме, че епидемичната крива спада много рязко, като достигна до ниво практически равно на 500 на 100 хил. души население новорегистрирани случаи за 14 дни – нещо, което oчаквахме от няколко седмици.“ Това посочи съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова пред медии, като уточни, че върхът на настоящата вълна е достигнат на 4 ноември, когато регистрираната заболяемост е 928 на 100 хил. души. Тя обясни, че за ограничаване разпространението на COVID-19 принос има и въвеждането на „зелените сертификати“, във връзка с което значително се е увеличил броят на изследвалите се хора. Това има позитивен ефект по време на епидемична вълна, защото заразените бързо се откриват и по този начин се прекъсва епидемичната верига. Проф. Кожухарова беше категорична, че се наблюдава и намаляване в общия брой на хоспитализираните с COVID-19, като висок засега остава броят на пациентите, лекувани в интензивни отделения. „По време на цялата вълна, вкл. и при достигането на нейния връх, броят на пациентите в лечебните заведения нито за момент не достигна 9 000 и болниците не изпитаха тежкото натоварване, което имаха при предишните вълни“, изтъкна тя.

Смъртните случаи също намаляват, въпреки че броят им все още остава висок. „На първо място, от моя гледна точка, това се дължи на отказа от ваксинация, а ваксинацията би имала изключително добър ефект точно в тази област – за намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи“, подчерта проф. Кожухарова.  Тя уточни, че макар и бавно броят на ваксинираните се увеличава -  към 25 ноември над 1 724 000 са хората у нас със завършен ваксинационен курс. Това означава, че над 28% от подлежащите на ваксинация срещу COVID-19 в България са имунизирани.

Министърът на здравепазването д-р Стойчо Кацаров подчерта, че повечето области в страната вече излизат от тъмночервената зона. Той отбеляза, че епидемичната обстановка в страната се подобрява, както по отношение броя на заразените, така и по отношение броя на хоспитализациите и смъртността. Още утре вероятно страната ни ще излезе от тъмночервената зона, което е много добра новина за всички нас, каза още здравният министър.

Сподели в: