Върни се горе

„Позицията на България по отношение на ваксините срещу COVID-19 е категорична. Настояваме за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer – или на държавите членки да се осигури възможност да поръчваме реално необходимите ни количества, а не такива, които със сигурност ще бракуваме, или договорът да бъде прекратен на основание форсмажор за държавите членки, които сигнализират такъв. С тази позиция запознах вчера и европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на среща с Мачей Шимански, извънреден и пълномощен посланик на Р Полша в Р България.

От своя страна посланикът предаде на д-р Меджидиев официално писмо от  здравния министър на Р Полша Адам Неджелски. В писмото се посочва: „Наясно сме с усилията, които Европейската комисия положи за подкрепа на държавите членки по време на пандемията от COVID-19. Въпреки това, имайки предвид настоящата ситуация по отношение на сериозния излишък от ваксини и допълнителните споразумения към договорите с фармацевтичните компании, смятаме, че Европейската комисия трябва да действа бързо и решително и да представлява интересите на държавите членки, а не тези на производителите на ваксини. Това е основно задължение на Европейската комисия. Високо ценя Вашата позиция и факта, че изложихте конкретни доводи в писмото си до Европейската комисия. Подкрепяме мнението Ви, че заплащането на лекарствени продукти, от които няма потребност и които ще се наложи да бъдат унищожени, е безотговорно.“

По време на срещата министър Меджидиев отправи покана за официална визита на министъра на здравеопазването на Р. Полша през месец април тази година. Целта е засилване на двустранното сътрудничество, с акцент върху обмяната на опит на млади лекари и подкрепа между двете държави в областта на лекарствоснабдяването. Идеята е при евентуален недостиг на определени лекарствени продукти в една от двете държави да бъде създадена улеснена процедура за взаимопомощ.

Сподели в: