Върни се горе

„Излязоха резултатите от изследванията на починалия в Банско китайски гражданин. Те недвусмислено показват, че туристът не е бил заразен с коронавирус“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг във Варна. Той обясни, че последните няколко години починалият е живял във Великобритания, като последното му пребиваване в Китай е през 2018 г.

Институциите у нас имат данни, че в миналото китайският гражданин е прекарал инфаркт. У нас той е дошъл на почивка. По данни на хотела, в който е бил туристът, същият ден той е бил няколко часа в спортния център, а после и в сауната на комплекса, което може да се оцени като рисково поведение при хора със сърдечно-съдови заболявания.

„Предварителните данни от извършената в многопрофилната болница в Благоевград аутопсия показват прекаран втори инфаркт. Окончателният протокол ще бъде факт в рамките на днешния ден и едва тогава ще можем да бъдем категорични за причината за смъртта“, уточни още Ананиев. 

Относно подготвеността и капацитета на страната ни да реагира при евентуален внос на коронавирус у нас министърът посочи, че в България вече е създадена необходимата организация. Налице е координация между всички институции, имащи отношение към коронавирус COVID-19, в това число здравните власти, Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ, Министерството на вътрешните работи, респективно Главна дирекция „Гранична полиция“ и Министерството на външните работи. Определени са лечебните заведения, които трябва да приемат пациенти със съмнение или такива с потвърдено носителство на коронавирус COVID-19. На медицинските лица са осигурени необходимите лични предпазни средства – маски, ръкавици и специализирано медицинско облекло.

Ежедневно Министерството на здравеопазването получава информация за всички граждани, които пристигат у нас от райони с потвърдени случаи на новия коронавирус COVID-19. Към всички тях българските власти подхождат с особено внимание. За целта на летищата в България се извършват засилен термокамерен контрол, анкетиране за симптоматика на коронавируса и, при необходимост, даване на препоръки за по-нататъшно поведение. При съмнение за COVID-19 съответният пътник бива хоспитализиран в лечебно заведение с инфекциозна структура, съгласно указанията на МЗ. При гражданите без симптоми се извършва доброволна домашна карантина под наблюдението или на общопрактикуващ лекар, или на съответната РЗИ, или на конкретна общност, каквато е практиката с китайските граждани. 

Сподели в: