Върни се горе

Днес, 12 април, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора. Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели. Работодателските организации, които решат да подпишат колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап. Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да  гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи проф. Асена Сербезова.

На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза министър Гьоков.

Проф. Сербезова заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор „Здравеопазване“ е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването. „Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи проф. Сербезова. Здравният министър подчерта, че преговорите между съсловните организации и НС на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат резултат, който да удовлетворява всички страни.

Сподели в: