Върни се горе

В централна емисия новини на „Нова телевизия“, на 21 май, беше излъчен абсолютно спекулативен материал за донорството, в резултат на което, от една страна, на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков са вменени тези, които не кореспондират с изказването му пред автора на материала „При мозъчна смърт: изключват системите, ако близките откажат да дарят органите“. От друга страна, се създаде обществено напрежение, породено от използването на агресивна за тона на темата лексика, а именно „Незабавно изключване на животоподдържащите системи, ако близките на пациент в мозъчна смърт откажат да дарят органите му. Идеята е на новия заместник-здравен министър доктор Мирослав Ненков, който иска по този начин да се стимулира донорството. За ултиматума, който вече предизвика горещи спорове“, и още – „Идеята обаче среща отпор. Първи скочиха пациентските организации“.

И най-важното – с така сглобения материал се уронва доверието в трансплантационните екипи – действие, което всички ние, като отговорно гражданско общество, не можем да си позволим, при положение, че България е на едно от последните места по съгласия за донорство на глава от населението, и че, през последните години сме свидетели на сериозен дефицит на доверие към лекарите въобще. Показателни за това са и думите на чакащия бъбречна трансплантация Мариян Георгиев – „Повечето като чуят, че трябва да си дадат органите на починал син, дъщеря, дете или роднина, си мислят, че органите отиват някъде да се продават“, също част от излъчения материал.

И не последно място – рефлексът от създалата се ситуация е, че неправителствени организации, ангажирани със сектор „Здравеопазване“, бяха манипулативно подведени да реагират срещу изфабрикувана и вменена на Министерството на здравеопазването позиция (справка – гледната точка г-жа Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“, също намерила място в материала – „Трябва да се говори с деликатност, а не да бъде ултимативно поставянето на това условие“.

В предварителни разговори с репортера на „Нова“ заместник-министър Ненков неколкократно е заявил, че споделя тази идея в качеството си на координатор по донорство, а не в качеството си на заместник-министър. Още повече, идеята е лансирана за първи път от д-р Ненков в ефира на „Дарик Радио“ преди назначаването му на длъжността заместник-министър на здравеопазването.

Не скривам изненадата си, че след днешното гостуване на д-р Мирослав Ненков в сутрешния блок на „Нова телевизия“, предаването „Здравей, България“, където той подробно разгърна тезата си, позицията му не беше отразена в обедната емисия новини.

Ето защо, вярвайки в професионализма на „Нова телевизия“ Ви моля, също в централна емисия новини, да излъчите суровия материал по темата, заснет на 17 май във Военномедицинска академия, където беше отбелязана 10-годишнитата от първата трансплантация на черен дроб в лечебното заведение. Именно там заместник-министър Ненков сподели личната си идея за законово изменение, което, подчертавам, няма за цел да „стимулира донорството“, а единствено – да помогне на малък брой хора, лекари и близки на пациента, изпадащи в един болезнен и излишен правен вакуум.

Сигурен съм, че като директор "Новини и актуални предавания" ще спазите принципите на обективно отразяване на събитията и социална отговорност – и двете в името на обществения интерес.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

ЛЮБОМИР МЕТОДИЕВ

ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ „ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА“

Сподели в: