Върни се горе

Министерството на здравеопазването и РЗИ-Благоевград контролират ситуацията с 31 болни от Ку-треска в с. Церово, община Благоевград. От началото на март до момента РЗИ-Благоевград констатира повишена заболяемост от пневмония при жители на селото във възрастовата група 4 – 45 години. Оплакванията им са от висока температура (до 390С), отпадналост и главоболие, без кашлица. В момента в болница са само трима души. При част от заболелите в Националната референтна лаборатория по рикетсии серологично е доказан причинителят на Ку-треската. Специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните потвърждават, че болестта е причинена от заразени с Ку-треска животни в селото (кози).

Ку-треската е заболяване, което се пренася чрез кърлежи. Засяга животни и хора. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни – предимно овце и кози. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя с млякото, фекалиите и околоплодните течности. Заразяването на човека може да стане при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с причинителя Коксиела бърнети, обработка на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини, когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива). По-рядко причина за заболяването е ухапване от заразени кърлежи.

Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии. Прогнозата е добра, тъй като причинителят е чувствителен към антибиотици.

Важно: Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения, а при аборт или мъртво раждане  - заключителна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.

Сподели в: