Върни се горе

Текуща информация за грип A(H1N1), 4 ЮНИ 2009 Г. 


През вчерашния ден в Националната референтна лаборатория по грип бяха изследвани 3 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус. Всички проби за грип от типа A(H1N1) са отрицателни.

          До момента в лабораторията са изследвани общо 35 лица, като от тях 34 са с отрицателен резултат. Днес се изследват още 7 проби, резултатът от които ще бъде получен в късния следобед.

          Днес от болницата във Велико Търново беше изписан  първият положителен на вируса A(H1N1) български гражданин. Той е лекуван с антивирусни препарати в Инфекциозното отделение на болницата и след изтичане на инкубационния период на заболяването е изписан в добро здравословно състояние. Всички контактни на лицето са изследвани и са показали отрицателен резултат. С това случаят се счита за приключен.

          Към днешна дата в страните от Европейския съюз са регистрирани 711 случая на новия човешки грипен вирус от типа A(H1N1), от които 259 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 106, като 84 от тях са във Великобритания.

Сподели в: