Върни се горе

20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата. Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно едно от най-разпространените заболявания на костите. По света всяка трета жена и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще получат фрактура вследствие на остеопороза до края на живота си. Резултатите от най-новите изследвания в световен мащаб сочат, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве.

Счупването на кост не е свързано само с болка. То може да доведе до загуба на подвижност и промяна в начина на живот. Затова навременната диагностика и лечение на остеопорозата са от ключово значение за предотвратяването на животозастрашаващи фрактури.

По последни данни на Международната фондация по остеопороза (IOF) близо 32 млн. души или 5.6% от населението на Европа страдат от остеопороза. Към 2019 г. броят на остеопоротичните фрактури е приблизително 4.3 млн. Прогнозите са до 2034 г. той да нарасне до 5.34 млн.

Проучването на IOF обхваща жителите на 29 европейски страни и изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. По отношение на българските пациенти данните показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно изследвания на костната плътност, както и забавяне в лечението.

Друго скорошно изследване, проведено у нас, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години. По-голямата част от тях (88.3%) са без предишни фрактури. 731 (60.6%) от всички пациенти, участващи в проучването, приемат лечение през втората година, само 524 (43.4%) - през третата и едва 403 (33.4%) - през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременното прекъсване на лечението са финансови. На второ място е липсата на ангажимент от страна на пациентите и разбиране на риска от появата на фрактури.

Затова е важно да се говори за остеопорозата, да се познават рисковите фактори за появата ѝ, както и възможностите за профилактика. Сред рисковите фактори са: женският пол, напредналата възраст, тютюнопушенето, недостатъчното излагане на слънце, намалената двигателна активност, непълноценното хранене, тегло под нормата и др.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от най-ранна детска възраст. Тя включва: пълноценно хранене, чрез което в организма да постъпва достатъчно количество калций, умерени физически упражнения, разходки в парковете и др.

Сподели в: