Върни се горе

На 11 септември отбелязваме Световния ден на първата помощ. Началото на инициативата е поставено през 2000 г. Целта е да се почете безкористното дело на обучените по първа помощ доброволци на Червения кръст и Червения полумесец, както и да се фокусира общественото внимание върху приноса им за спасяването на човешки живот. Първоначално този ден се отбелязва като Европейски, но поради отчитането на значението на доброволчеството за преодоляването на световни кризи и инциденти, през 2003 г. той е обявен за Световен.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец той се чества всяка втора събота на м. септември, като тази година съвпада с емблематичната дата на атентатите през 2001 г., когато много хора загинаха в мирно време. Трагичните събития отпреди 20 години са повод да си припомним колко е важно ние, хората, да бъдем единни. Да бъдем готови сами да си помагаме и да възпитаваме нагласата за взаимопомощ в трудни моменти и у младите хора, защото инциденти се случват навсякъде, по всяко време и под различна форма. Затова и мотото на Световния ден тази година е с акцент върху подрастващите и младежите, като гласи: „Бъди герой по първа помощ в училище и в твоята общност!“

У нас Българският Червен кръст ще отбележи Световния ден на първата помощ на 11 септември (събота) в Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен, където от 11.00 ч. членове на Младежкия авариен екип - София, на Университетския аварийно-спасителен отряд /УАСО/ и на Firstaid.bg ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ. В специално поставени шатри ще бъдат показани техники за реакция при животозастрашаващи състояния, при счупвания, при инциденти в училище, пренасяне на пострадали, правилно оказване на кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и използване на автоматичен външен дефибрилатор.

В 12.00 ч. всички участници и гости ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден в цял свят „Човешка верига” в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

Сподели в: