Върни се горе

Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.  У нас за трансплантация чакат 1145 граждани. Тази година в страната са реализирани четири донорски ситуации, след настъпила мозъчна смърт. Благородното решение на четири семейства и професионализмът на българските лекари даде втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация наши сънародници –  бяха извършени пет органни трансплантации.

Днешният ден е възможност да почетем всички донори  и да благодарим на техните семейства и на медицинските специалисти по донорство и трансплантация!

Заради пандемията от COVID-19 Съветът на Европа препоръчва вместо със събития да отбележим Деня чрез виртуални инициативи.

Ето защо Министерството на здравеопазването създаде клип, който да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и да покаже защо е важно да бъдем солидарни.

Видеото отправя и „предизвикателство“:

„Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди!“

Видеото можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=yjJapP0uZMM&t=1s

“Предизвикателството” на здравния министър - тук: https://www.youtube.com/watch?v=M5p0gNzNrPg

Подробна информация за същността и значението на донорството и трансплантацията, както и актуални статистически данни - на сайта: http://zajivot.bg/

 

Сподели в: