Върни се горе

От утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг за становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно безопасността на оксфордската ваксина.

Той заяви още: „Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на оксфордската ваксина. Направен е изключително задълбочен анализ на всички данни, както от предклиничните и клинични изпитвания, така и на наличните след издаването на разрешението за употреба. Ваксината досега е приложена при близо 20 милиона лица в Европейската икономическа общност и Великобритания. Резултатите доказват, че няма никакъв проблем ваксината да бъде прилагана. Българската агенцията по лекарствата направи анализ на една от партидите, който потвърждава, че няма проблеми в качеството на ваксината. Вече е ясно и заключението от съдебно-медицинската експертиза за случая с починалата в пловдивско лечебно заведение жена – не се наблюдават тромбози, няма причинно-следствена връзка.“

Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА д-р Мария Попова посочи, че  Комитетът е излязъл с четири заключения: ваксината на AstraZeneca е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на ваксината, са изцяло отхвърлени.  Проучването и наблюдението над ваксината ще продължи, за да се изключат и най-малките съмнения.

Днес директорът на ИАЛ издаде заповед, на чието основание от утре ще бъде възобновена имунизацията с оксфордската ваксина. “Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез СМС или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19”, коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Сподели в: