Върни се горе

„От четвъртък, 11 ноември, за „зелен сертификат“, който да се използва на територията на България, ще се признават лабораторни изследвания, доказващи наличието на определено количество антитела. Удостоверението ще е валидно 90 дни“. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг. Той посочи, че до решението се е стигнало след множество обсъждания и експертни дискусии, както и че то е съобразено със становищата на експертните съвети по медицинските специалности „Клинична имунология“, „Клинична лаборатория“ и  „Вирусология“.

„От „Информационно обслужване“ вече е разработен образец -  как ще изглежда удостоверението, откъде ще се взима и как ще се валидира със съответните устройства. След лабораторното изследване гражданите ще получат националния референтен номер, чрез който ще могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от www.his.bg“, уточни министър Кацаров.

Вирусологът проф. Радка Аргирова посочи, че стойностите на антитела срещу SARS-CoV-2, доказано чрез тест за количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG, трябва да надхвърлят праговата стойност 150 BAU/ml. Тази единица се получава в резултат на взаимодействие между калибрационен фактор,  даден от СЗО и съобразен с всички признати тестове за антитела. „Целта на този нов „зелен сертификат“ е да бъде притежаван от хора, които са протектирани от следващо заразяване с вируса. Т.е. не просто преболедували, а хора, които са и преболедували, но и протектирани“, посочи проф. Аргирова. По думите ѝ документът ще могат да използват както гражданите, които са прекарали безсимптомно заболяването, така и хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, положителни са и са се самоизолирали, като по този начин са се отнесли отговорно към обществото. Същото важи и за хора, които по-късно са хоспитализирани, но нямат документ за изследване с PCR или антигенен тест.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова уточни, че не са определени конкретни видове тестове за антитела. Могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Изискването е да бъдат със „СЕ“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. „Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор. При преболедували преди месеци тези антитела се задържат и могат да бъдат установени“, обясни проф. Христова.

Как гражданите ще получат своя „зелен сертификат“ за антитела обясни Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“ АД. Всяка лаборатория трябва да бъде успешно интегрирана с НЗИС до четвъртък, за да може в момента, когато лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати съответните резултати към системата. Системата ще издаде такъв тип удостоверение и съответно ще върне на лабораторията националния референтен номер, чрез който лицето ще може с няколко лесни стъпки да получи документа от https://his.bg. Удостоверението ще бъде изпратено и до лабораторията, за да може, в случай че лицето желае веднага да получи своя документ, той да му бъде предоставен. В самото удостоверение ще има валидност, имената на лицето, датата на раждане, типа на теста, чрез който е постигнат резултатът, номерът на лечебното заведение, датата на пробонабиране и лабораторния резултат в мерните единици. 

По време на брифинга д-р Кацаров коментира и вчерашната среща между Министерството на здравеопазването и Централната избирателна комисия във връзка с предстоящите парламентарни и президентски избори. „ЦИК е един много интересен орган – като един малък парламент – има представители на всички политически сили, съгласие и консенсус по повечето въпроси няма. Всички въпроси се разискват както между управляващи и опозиция в парламента“, посочи министърът.

„Ние с дирекция „Опазване на общественото здраве и контрол“ на министерството направихме конкретно предложение: всички членове на секционните избирателни комисии, както и другите служебни лица – застъпници и наблюдатели, да отговарят на изискването за „зелен сертификат“. Ако не притежават такъв, предложихме да предоставим на секционните комисии безплатни антигенни тестове за самотестване, за да може при установяване на положителен случай, той да се самоизолира“, обясни здравният министър. Той посочи, че голяма част от членовете на ЦИК, дори почти всички, са били категорично против. Според тях повечето от хората няма да пожелаят да се тестват и, ако някой излезе положителен, нямат готовност да го заменят с друг, което би означавало изборният ден да бъде провален. „Нямаме никакво намерение да проваляме изборния ден и затова ще стъпим на правилата, които бяха известни досега – дезинфекция, предпазни маски, дистанция, често проветряване. Останалото ще бъде изпратено като препоръка – ако ЦИК реши да ги въведе, ще изпратим тестове, така че да не попречим на избирателния процес“, категоричен бе д-р Кацаров.

Сподели в: