Върни се горе

От утре НЗОК започва да осигурява медикаментите за три групи заболявания, за които досега отговаряше Министерството на здравеопазването. Това са лекарствата за редки заболявания, хормоналната терапия при онкологични заболявания и препаратите за състоянията след трансплантация. За да няма трусове в терапията на пациентите, МЗ е осигури медикаменти за преходния период, в който НЗОК трябва да поеме лечението на хората. Всички пациенти имат осигурени медикаменти за месец март. За някои диагнози лечебните заведения имат готовност да осигуряват лекарства и за месец април.

МЗ напомня, че занапред, за да получават медикаментите си по новия ред, пациентите трябва да имат одобрени протоколи от НЗОК. Тези документи се подготвят от лечебните заведения, където се осъществява терапията на болните хора. Към момента са готови протоколите на повече от половината пациенти с трите групи заболявания. За да няма проблеми с лечението на хората и в бъдеще, МЗ призовава всички пациенти да посетят лекуващия си специалист и да проверят дали са подали нужните документи за получаването на лекарствата си от НЗОК. За повече информация те могат да се обърнат към лекаря си или към РЗОК.

Няма проблеми и с осигуряването на останалите лекарства за хората с онкологични и бъбречни заболявания, които все още осигурява МЗ. През тази година те трябва да се поемат от болниците, в които се извършва лечението на пациентите. За тази цел лечебните заведения провеждат тръжни процедури. Справката на МЗ показва, че те вървят в срок. МЗ напомня, че до приключването им и сключването на договорите ще продължи да осигурява нужните медикаменти за болните хора.

Сподели в: