Върни се горе

„След близо 2 години, от 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Решението е на Министерския съвет, което беше формирано в резултат на едномесечни дискусии. Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, с които някои от нас свикнаха да живеят“, посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на пресконференция в МЗ.

„Много хора загубиха битката с COVID. За техните близки животът след пандемията никога няма да бъде същият – връщането към нормалността е относително. Много хора имат пост-COVID симптоми в продължение на месеци и статистиката сочи, че всеки пети страда от тях. Засегнати бяха много сектори на икономиката. Дългосрочни са последиците и в сферата на образованието“, заяви здравният министър. Проф. Сербезова посочи данни от социологическо проучване на Галъп интернешънъл, проведено през месец март тази година, според което близо 70% от хората очакват въвеждане на по-леки мерки, а 20% са на обратното мнение.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

„Задачата, която стои пред нас в момента, е да подсигурим доходите на работещите в системата на здравеопазването, така че максимално безболезнено да преминем този етап от излизане от извънредно положение към заплащане за извършената дейност и гарантиране на доходите им. Поставяме началото на дългосрочна стратегия, в която България трябва да се справи с кадровата криза, пред която сме изправени в здравеопазването“, коментира председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагорпиятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчително ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито. Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция. „Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които имат към момента и задържаха доста дълго време най-ниски стойности по заболяемост в ЕС. Това са България, Румъния, Унгария и Полша“, уточни доц. Кунчев.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

По повод промените в Закона за здравето, внесени в Народното събрание, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов посочи, че те дават възможност нови мерки да се въвеждат на национално ниво от здравния министър и на регионално – от директорите на РЗИ. „Две забрани няма да могат да бъдат налагани – за придвижване в страната и спиране работата на обекти с обществено предназначение. Тези мерки целят да гарантират един баланс между отпадането на извънредната епидемична обстановка и запазването, гарантирането здравето и живота на гражданите в България“, подчерта доц. Пандов.

Няма да има промяна и по отношение на ваксинацията. Именно затова продължава информационната кампания за ползите от ваксините и ваксинацията „+ мен“ на МЗ, отбеляза проф. Сербезова. „Това е първата по рода си толкова мащабна кампания – такава, каквато вече близо година и половина от началото на ваксинационния процес у нас липсваше. Длъжници сме на хората да предадем ясните послания, основани на наука, но в същото време в един много достъпен вид. Въпреки че извънредната обстановка отпада, COVID-19 не си е отишъл. Затова е важно именно сега, когато случаите намаляват, да насочим вниманието към ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, за да сме подготвени за евентуална нова вълна“, обясни здравният министър.

В заключение проф. Сербезова отбеляза, че COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и без извънредна епидемична обстановка.

Сподели в: