Върни се горе

На 15.02.2019 г. в Министерството на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Благоевград за нови 4 случая на морбили, всички хоспитализирани днес в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград.  Три от случаите са на деца от гр. Разлог, съответно на възраст 1 г. 5 м, 1 г. 8 м и 13 г. Децата са били хоспитализирани в МБАЛ –  Разлог с различни диагнози и са били изписани преди да се появят клиничните симптоми на първите случаи на морбили, съобщени на 14.02.2019 г. В момента се проучва имунизационният им статус.

Четвъртият случай е на мъж на 27 г. от гр. Разлог, пристигнал от Италия преди около седмица с оплаквания от висока температура и кашлица. Лекувал се е в домашни условия, но поради неповлияване на симптомите, след преглед от общопрактикуващ лекар, е хоспитализиран със съмнение за морбили. Мъжът е в тежко състояние с дихателна недостатъчност и е преведен в Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

От извършените лабораторни изследвания на постъпилите на 14.02.2019 г. 12 проби в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ до момента 7 са с положителен резултат за морбили. До края на деня се очаква да бъдат отчетени и останалите. 

Сподели в: