Върни се горе

В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ИМА ДОСТАТЪЧНО АНТИВИРУСНИ ПРЕПАРАТИ


От днес още пет училища в страната са в грипна ваканция. Две от тях се намират във Видин, а останалите три са съответно в Брегово, Белоградчик и София. Няма нови региони в страната, в които заболеваемостта да е достигнала епидемичн. Грипна епидемия продължава да има в София-област и общините Благоевград,
Петрич Дупница, Рила, Кочериново. Очаква се разпространението на грипа да се увеличава в цялата страна. Във връзка с това МЗ припомня:

През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо, както в България, така и в останалите страни от Европейския съюз е разпространението на A /H1N1/. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. За да се предпазят гражданите от заразяване обаче, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена. Това включва следните неща:

-     често измиване на ръцете с вода и сапун

-      използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа

-     закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

-     избягването на търкането на очи с мръсни ръце

-     често проветряване на въздуха в затворени помещения

-     редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

-     измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Сподели в: