Върни се горе

Уважаеми колеги,

 

На 15-ти август обществото ни ще отбележи Деня на спасението.  На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си.

 Доскоро почитахме неговия подвиг неформално, но от 2012 год. 15 август е официално обявен от Министерски съвет за „Ден на спасението“.

Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас  се чувства горд, като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички Вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар.

Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече  призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Затова днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие.

 

Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия.

 

 

Д-р Петър Москов

Министър на здравеопазването 

14.08.2015 г.

Сподели в: