Върни се горе

Днес, на 7-ми април, се обръщам към Вас, не за да Ви поздравя служебно по повод Световния ден на здравето и празника на работещите в системата на здравеопазването. Не мисля, че се нуждаете от шаблонни благодарности за професионализма и отдадеността, проявявани по отношение на пациентите, защото съм наясно, че похвалите и честитките не дават здрав сън и достоен живот.

Обръщам се към Вас, както съм го правил и досега – директно и честно.

Добро е управлението, което осигурява социално-икономическа стабилност. Такава стабилност е възможна само в държава, която създава и охранява спазването на смислени и устойчиви правила за своите граждани. С това съзнание и с ясно дефинирани цели с екипа ми работим за стабилност и предвидимост, задължително минаващи през реформа в здравеопазването.

Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това.

Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма.

Факт е, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, на инат или като знак на почит към поколенията на нашите учители.

Разписаната цел на правителството е да промени това!

Казано по друг начин, амбицията ни е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот. Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване.

Това е истината и  в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина.  

Сигурен съм, че ако заедно поискаме промяна и направим нужното да я наложим, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен.

Скъпи колеги,
Честит празник!
Д-р Петър Москов

Сподели в: