Върни се горе

11-годишният Мирослав Йорданов от гр. Цар Калоян е носител на Голямата награда в Международния конкурс за детска рисунка на тема „Не на цигарите”.  Заедно с него бяха отличени още 12 деца от цялата страна за техния непринуден и талантлив поглед върху темата за вредата от тютюнопушенето. 

Наградите бяха връчени днес на тържество в Галерията за чуждестранно изкуство в столицата. Детският конкурс  се провежда за 14-ти пореден път с активната подкрепа и участие на Министерството на здравеопазването и е съвместна инициатива на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, МОМН и МФВС, Националния център по опазване на общественото здраве, Фондация „България, младежка превенция”.  Целта на конкурса е през детския поглед да бъде представено тютюнопушенето като нежелан навик на модерния човек и враг на природосъобразния начин на живот.

На победителя в конкурса Мирослав Йорданов заедно с един от родителите му е осигурено едноседмично пребиваване в Рим, където е финалната среща на  наградените деца от другите държави-участнички в конкурса.  В категорията предучилищна възраст /5-7 г./ международното жури  премира Боряна Любенова от София, Геновева Гочева от Добрич и Десислава Георгиева от Плевен. Призьори в училищна възраст /7-11 г./ станаха Гергана Христова от Ловеч, Екатерина Данаилова от Трън и Валери Александров от Варна.  Поощрителни награди /комплекти за рисуване/ получиха Михаил  Велчевски от Ловеч, Нора Василева от Варна, Елис Мюмюн и Никол Кабакова от Хасково. С две награди  приключи конкурса за Дана Пейчинова от Ихтиман, която получи и специален приз от 3 - членното детско жури, съставено от ученици от 51 СОУ. 

Рисунките бяха оценявани от Комисия с участието на представители на Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, фондация „България – младежка превенция”, художници, психолози, специалисти от НЦООЗ и МЗ. В нея влизаха още експерти от МОМН и МФВС като председател на комисията беше художникът Иван Яхнаджиев. Членове на комисията бяха и трима ученици от 51 СОУ „Елисавета Багряна”, които по регламент не участваха със свои рисунки в конкурса.

 

 На снимката :  Рисунката на М. Йорданов-носител на Голямата награда 2010

Сподели в: