Върни се горе

В Министерството на здравеопазването беше официално подписан Националният рамков договор за 2017 година. „За сключването на договора бе положен колосален труд. Изключително съм доволен, че отношенията между лекарите и Националната здравноосигурителна каса се договарят чрез диалог и с това се слага край на административно-командния модел, който бе наложен в здравеопазването от 2015 година насам“, подчерта вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев, който бе гарант за преговорния процес. „България вече не е тоталитарна държава“, допълни той. Министър Семерджиев определи успехите на двете преговарящи страни като изключителни.

Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев договорът дава началото на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ, както и начин да се стопира дефицитът на средства в системата. С влизането в сила на НРД 2017 отпадат лимитите в болниците. „На практика лечебните заведения ще работят вече в безлимитна ситуация“, обяви д-р Грозев. Удовлетвореност от условията в новия договор сподели и председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов. „За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

 

Припомняме, че един от огромните проблеми, наследени от предишното ръководство на МЗ, беше неспазването на бюджетната дисциплина. Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева. С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие. Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ.

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.

Сподели в: