Върни се горе

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”.

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на диалог вътре в уязвимите общности и подкрепа на действащите политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!” изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с  достъп до качествени здравни и социални услуги.

От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път (53 % при хомосексуален контакт) и 5,3%  – при инжекционна употреба на наркотици.

Денят традиционно ще бъде отбелязан в редица градове на страната от партньорите на Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.

Събитията в София:

По повод този ден Столичната РЗИ организира водосвет в църквата „Св. Седмочисленици“ от 11.00 часа на 18.05.2018 г.

За поредна година от Клуб „С.У.П.Е.Р.“ (ученици от Софийската математическа гимназия, 73-то СУ и други столични училища) организира концерт на 20 май (неделя) от 11.00 часа на Лятната сцена в Борисовата градина. Специални гости-участници ще бъдат Деница Караславова от „Гласът на България“ и Прея.             

На 20 май (неделя) от 10:00 до 13:00 часа пред Народен театър „Иван Вазов“ младежи-доброволци от БМЧК-София ще разпространят информационни брошури за заболяването, а мобилен кабинет на „Каритас-София“ ще предоставя анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ. Инициативата е в рамките на проект  „Знаещи, Можещи, Здрави”, който Столичната организация на БЧК реализира в рамките на Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община. Информационната кампания цели повишаване на информираността сред младите хора за ХИВ и намаляване на стигмата към хората с ХИВ и техните близки.

Сподели в: