Върни се горе

В момента в Университетска болница „Лозенец” в София се извършва чернодробна трансплантация след възникнала донорска ситуация, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева. Това е 12-та донорска ситуация от началото на годината. На 5-месечно бебе в спешно състояние се трансплантира черен дроб. Донорът е 18-годишно момиче, изпаднало в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново.  Информацията е подадена снощи от координатора по донорство в лечебното заведение д-р Пламен Маринов. Бащата на момичето е дал съгласието си органите да бъдат използвани за трансплантации.

В момента хирурзите-трансплантолози  преценяват кои двама реципиенти са с най-висока степен на съвместимост за трансплантация  на двата бъбрека. Хората вече са извикани в столицата, тъй като двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени тази нощ от екипи в Александровска болница.

След подадена информация към международната организация Евротрансплант, австрийски екип-трансплантолози са пристигнали спешно у нас за белите дробове на 18-годишното момиче-донор. Засега у нас не се извършват трансплантации на бял дроб.  Екипът е отпътувал обратно за Австрия, където  белите дробове ще бъдат трансплантирани на 21-годишен младеж. Това е втория случай, когато България подава орган за международната банка за органи. 

 

 

 

 

Сподели в: